Pedagógus és szülők konfliktushelyzetei

A pedagógusok gyakran keveredhetnek a szülőkkel olyan konfliktushelyzetekbe, ahol nem tudja, hogy hogyan reagáljon vagy mit tegyen annak megoldása érdekében.

Friss topikok

Címkék

Mi is az a konfliktus?

2013.03.31. 20:29 Rezgő Kitti

1307539866699össefogás.jpgElőször is nézzük meg, hogy mit jelent a konfliktus. Különféle értelmező szótárakban harc, veszekedés, vita, összecsapás, versengés, ellentétes és összeférhetetlen erők ütközése, küzdelem, ütközés... A pedagógiai szakirodalom pedig így ír róla:

„Nyílt vagy rejtett ütközés, amely a tevékenységek közvetlen szintjén jelenhet meg. A konfliktus során igények, szándékok, vágyak, érdekek, szükségletek, nézetek, értékek kerülnek egymással szembe”.

A konfliktusokat mindig kiváltja valami, gyakran van érési idejük míg elérik a csúcspontot. De a legfontosabb jellemzője a következmények. Az iskolákban többfajta konfliktushelyzet adódhat, az oktatás minőségét pedig jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen a légkör az osztályban vagy azon kívül, a kapcsolat a szülőkkel vagy akár a tanári kar közötti viszony.

Fontos ez abból a szempontból is, hogy milyen mintát ad a pedagógus vagy a szülő a gyerek számára. A tanárok közötti marakodás következménye könnyen lehet az, hogy hiteltelenné válnak. A szülő és pedagógus között alakuló ellentét adódhat abból, hogy más-más minőségi elvárásokkal vannak a gyerekek iránt, vagy hogy a szülők beleszólhatnak az iskola életébe és a tanárok úgy érzik, olyanok adnak tanácsokat, akik nem értenek hozzá, de adódhatnak kulturális különbségekből is.

Egyik kedvenc íróm, Vavyan Fable ezt írta egyik könyvében:

„- Mondd, szerinted létezik egyértelmű igazság?             
- Igen. Mindenkinek a magáé. Ez minden konfliktus forrása.”

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusesszulokonfliktusai.blog.hu/api/trackback/id/tr835126314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pipacs (lilla) 2013.04.30. 00:41:25

Kedves Kitti!
Nagyon szeretnék választ kapni a következő bejegyzésedből arra, hogy milyen konfliktuskezelési technikák vannak, és szerinted melyek azok, amik jól alkalmazhatók pedagógus és szülő konfrontálódása során :)
Tetszik a téma!! :)

Rezgő Kitti 2013.04.30. 00:46:51

Kedves Lilla! Remélem a Hogyan lehet konfliktust megoldani? című bejegyzésemben választ találsz a kérdéseidre, ha mégsem kielégítő, írj bátran!
Köszönöm :)

pipacs (lilla) 2013.05.12. 21:35:31

Köszönöm Kitti, hogy figyelmet szenteltél a kérdésemnek! Igazán tartalmas választ kaptam! Remek blogot sikerült összehoznod! Gazdag, több szempontú és hasznos!
Gratulálok! Nagyon tetszik!
süti beállítások módosítása